CIagi
5-latek: Twierdzenie
Niech a
n ma wyrazy niezerowe oraz zachodzi jeden z warunkow
1) limn→
∞n√|an|<1
to limn→
∞ a
n=0
Znalazlem takie tweirdzenie gdzie nie ma podanych przykladow i jakiegos prostego wyjasnienia
Wiec prosilbym o wyjasnienie i podanie jakiegos przykladu na zastosowanie tego tweirdzenia .
dziekuje
15 gru 18:25
15 gru 18:47
5-latek: Milu 
Ty chyba kiedys pokazywalas gosciowi
15 gru 18:49
Adamm: | |an+1| | |
| →g<1 czyli od pewnego miejsca |
| |an| | |
0<|a
n+1|<|a
n|
ciąg |a
n| więc jest monotoniczny i ograniczony, a więc ma granicę
ta granica oczywiście jest skończona, i musi być g=0 b o jeśli g≠0 to od razu z tw.
o arytmetyce ciągów mielibyśmy
| | |an+1| | |
limn→∞ |
| = 1, a tak nie jest |
| | |an| | |
czyli od razu mamy wniosek
lim
n→∞ a
n = 0
przykład
| | 1/2n+1 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ 1/2 = 1/2 <1 |
| | 1/2n | |
więc lim
n→∞ 1/2
n = 0
15 gru 18:50
Mila:
Tak.
Inny przykład:
15 gru 18:51
5-latek: Dobry wieczor
| | (n+1)10 | | 2n | | (n+1)10 | |
limn→∞ |
| * |
| = limn→∞ |
| |
| | 2n*2 | | n10 | | 2*n10 | |
I na tym sie zatrzymalem
15 gru 18:57
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=limn→∞[ |
| *(1+ |
| )10]= |
| |
| | 2 | | n | | 2 | |
15 gru 19:01
5-latek: Sprawdzilem to dla n=50 i ten mianownik <1 czyli granica tego ciagu =0
15 gru 19:04
Mariusz:
Jeśli dobrze bamiętam to twój wniosek będzie warunkiem koniecznym zbieżności szeregu
a te dwie przesłanki będą warunkami dostatecznymi zbieżności szeregu
15 gru 19:04
5-latek: Milu a dlaczego wyszla Tobie granica g=0,5
a nie g=0 wedlug twierdzenia ?
15 gru 19:07
5-latek: czesc Adamm

Mariusz do szeregow tez sie przyda to co napisales .
15 gru 19:12
Mila:
Przeczytaj dokładnie twierdzenie 2.
Masz wyciągnąć wniosek.
15 gru 19:12
5-latek: | | an+1 | | 1 | |
wyszlo |
| = |
| <1 wiec granica tego ciagu g=0 |
| | an | | 2 | |
15 gru 19:15
Adamm: Cześć
interesują cię dowody, czy same przykłady?
15 gru 19:20
5-latek: Adamm
raczej przyklady zebym wiedzial kiedy je zastosowac ewentualnie
Dowody to chyba na studiach matematycznych (chociaz moge sie bardzo mylic)
15 gru 19:23
Adamm: nie musisz być na studiach matematycznych żeby coś udowodnić, chociaż tam jest najwięcej
tego dowodzenia
15 gru 19:26
Adamm: w każdym razie, tak jak napisał Mariusz, to szeregi
http://matwbn.icm.edu.pl/ksiazki/mon/mon13/mon1308.pdf
1 oraz 2 podpunkt to zastosowanie kryteriów d'Alemberta oraz Cauchy'ego do
szeregu ∑
n=1∞ |a
n| i wtedy on jest zbieżny, a co za tym idzie, ∑
n=1∞ a
n
skoro ∑
n=1∞ a
n jest zbieżny, to spełnia on warunek konieczny, czyli
lim
n→∞ a
n = 0
to po prostu taki wniosek z jednych z bardziej podstawowych twierdzeń o szeregach
15 gru 19:35
5-latek: To Adamie z Sierpinskiego ?
A w Kuratowskim powinno tez byc chyba ?
Jesli bylbys tak mily i podal przyklad na warunek nr 1 tego tweirdzenia ?
15 gru 19:41
Adamm: tak, z Sierpińskiego
Kuratowskiego nie czytałem, może
jeśli tam mówią o szeregach, to te kryteria i warunek konieczny na pewno są
i nie do końca rozumiem "Jesli bylbys tak mily i podal przyklad na warunek nr 1 tego
tweirdzenia ?"
masz na myśli przykład z tą granicą?
np. takie coś
an=nkan gdzie |a|<1
n√|an|=n√nk|a|→|a|<1
więc
an→0
15 gru 20:09
5-latek: Ok.
15 gru 20:14
Mariusz:
U Kuratowskiego podstawowe informacje o szeregach są
Kuratowskiego można za darmo ściągnąć z sieci
(Monografie matematyczne tom 15)
i treść tej książki powinna być zrozumiała dla licealisty ponieważ gdy
ja chodziłem do szkoły to program z analizy matematycznej
(analiza matematyczna nie była wydzielona jako odrębny przedmiot)
pokrywał się z treścią tej książki a jestem jeszcze dość młody
16 gru 21:19
5-latek: Witam

mam Kuratowskiego .
16 gru 21:21
jc: Mariusz, nawet 10 lat temu było inaczej, a od tego czasu znów niemało się zmieniło.
16 gru 21:24
Mariusz:
Ja mogę tylko pisać o latach 1996/1997 − 1999/2000
Wtedy w liceum może wszystkiego co u Kuratowskiego nie było
ale w innych średnich już tak np w technikach czy policealnych które dawały tylko zawód
16 gru 21:37