Suma uogólniona, iloczyn
Magik: Znajdź sumę i iloczyn indeksowanej liczby zbiorów.
Mamy U
t należy do T At oraz ∩
t należy do T At dla określonej rodziny zbiorów (At), t
należy do T
Nie do końca rozumiem te pojęcia i co tak właściwie mam zrobić
| | 1 | | 2 | | 5 | |
Wiem tylko, że A1=(0,3) A2=( |
| , 2) i A3=( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
15 gru 16:51
Pytający:
Krótko i łopatologicznie: masz tu odpowiednio sumę i część wspólną nieskończenie wielu zbiorów
| | 1 | | 2 | |
At=(1− |
| ,1+ |
| ), t∊T, T=ℕ. |
| | t | | t | |
U
t∊T A
t=A
1∪A
2∪A
3∪... // tak w nieskończoność, suma wszystkich takich zbiorów dla t∊ℕ.
Widać, że każdy kolejny zbiór (przedział) jest mniejszy i jest podzbiorem A
1, stąd ta suma
jest równa właśnie (0,3).
∩
t∊T A
t=A
1∩A
2∩A
3∩... // tak w nieskończoność, część wspólna takich zbiorów dla t∊ℕ.
Mamy:
Czyli oba krańce przedziału dążą do 1, stąd 1 jest jedynym elementem wspólnym wszystkich tych
zbiorów (przedziałów).
U
t∊T A
t=(0,3)
∩
t∊T A
t={1}
15 gru 20:05
Magik: Hm okej, chyba rozumiem, dziękuję
15 gru 21:54
'Leszek: Kolego @Magik: przy takich zadania mozna zrobic na osi liczbowej wizualizacje , jest
bardzo przydatna !
15 gru 21:57