Wyznaczyc przedziały monotonicznosci i ekstrema funkcji:
s: Wyznaczyc przedziały monotonicznosci i ekstrema funkcji:
f(x) = −3x5 + 10x3.
15 gru 16:25
kochanus_niepospolitus:
1) zauważasz, że funkcja jest nieparzysta
2) liczysz pochodną
3) przyrównujesz pochodną do zera (wyznaczasz w ten sposób punkty podejrzane o bycie
ekstremami)
4) rysujesz sobie przybliżony wykres pochodnej .. 'wężyka'
5) na podstawie 'wężyka' ustalasz monotonicznośc funkcji f(x) oraz które punkty będą ekstremami
tejże funkcji.
15 gru 17:03
s: wiem ale mam pierw x=0 x=√2 i x=√−2 a ma byc jeszcze x=8√2
15 gru 17:12