program
program:
Czy ktos wie skad wynikaja poszczegolne kroki ponizszego fragmentu algorytmu (data Wielkanocy)
1. Dzielimy liczbę roku przez 19 i wyznaczamy resztę a.
2. Dzielimy liczbę roku przez 100, wynik zaokrąglamy w dół (odcinamy część
ułamkową) i otrzymujemy liczbę b.
3. Dzielimy liczbę roku przez 100 i otrzymujemy resztę c.
4. Liczymy: b : 4 i wynik zaokrąglamy w dół i otrzymujemy liczbę d.
5. Liczymy: b : 4 i wyznaczamy resztę e.
6. Liczymy: (b + 8) : 25 i wynik zaokrąglamy w dół i otrzymujemy liczbę f.
7. Liczymy: (b − f + 1) : 3 i wynik zaokrąglamy w dół i otrzymujemy liczbę g.
8. Liczymy: (19 x a + b − d − g + 15) : 30 i wyznaczamy resztę h.
9. Liczymy: c : 4 i wynik zaokrąglamy w dół i otrzymujemy cyfrę i.
Dlaczego dzieli sie przez 19, przez 100 itd.
Z czego to wynika?
15 gru 15:59
kochanus_niepospolitus:
Wynika to z tego, że jeden rok to nie jest DOKŁADNIE 365 dni.
Co 4 lata mamy rok przestępny, o ile tylko nie jest tenże rok podzielny przez 100.
Ale jest przestępny jeżeli jest podzielny przez 400.
15 gru 17:07
program:
W pierwszym kroku dzielenie przez 19 jest zwiazane z cyklem Metona? Czym bedzie wyznaczona
reszta a?
Np. dla roku 2013:
1. 2013:19=105 reszty 18, czyli a=18.
15 gru 20:35
program: ?
16 gru 09:21
17 gru 01:27
program:
Liczba zlota to wynik a+1, czyli 18+1=19 dla roku 2013.
Tylko nie wiem dlaczego tego w algorytmie nie ma (w tym pierwszym kroku).
17 gru 08:25
program:
Epakta jest to liczba oznaczajaca ile dni upłynęło od ostatniego nowiu.
A jak obliczyc epakte gregorianska dla danego roku np. 2013?
17 gru 11:50