Rozwiąż równania
Sara: a) (x+2)
2(x
2−4x+4)=0
b) (x−6)
2−3x=x
2+5
c) 6x−
√3x=9
15 gru 14:18
Jerzy:
A co potrafisz sama ?
15 gru 14:20
Sara: prosiłam o rozwiązanie, a nie głupie/zbędne pytania
15 gru 14:22
Jerzy:
Na "gotowce" nie licz. Na pomoc, tak.
15 gru 14:23
Sara: To dziękuję za "pomoc" i nie udzielaj się, jeśli nie potrafisz pomóc.
15 gru 14:24
Jerzy:
Nie da się pomóc komuś, kto tej pomocy nie chce. Czy myślisz,że całe życie ktoś będzie
robił za Ciebie wszystko ?
15 gru 14:28
Sara: Chyba po to wstawiłam, bo potrzebuje pomocy w rozwiązaniu. Nie, nie myślę, że ktoś będzie za
mnie wszystko robił. Chyba nie ma sensu ciągnąć tej dyskusji, która nic nie wnosi, a zaśmieca
forum. Jeszcze raz "dziękuję" Jerzy!
15 gru 14:31
Jerzy:
Spróbujemy..
a) Kiedy iloczyn dwóch liczb jest równy 0 ?
15 gru 14:34
Sara: gdy przynajmniej jedna z nich jest równa 0...
15 gru 14:38
Jerzy:
Czyli: (x + 2)2 = 0 lub x2 − 4x + 2 = 0
Kiedy (x + 2)2 = 0 ?
15 gru 14:39
Sara: gdy x=−2?
czyli to bedzie tak: (x+2)
2(x−2)
2=0 i x=−2 lub x=2?
15 gru 14:42
Jerzy:
A widzisz

Kiedy ułamek jest równy 0 ?
15 gru 14:46
Sara: ułamek=0, gdy licznik=0
b) x
2−12x+36−3x=x
2+5
−15x=−31
c) x(6−
√3)=9
d) x+1=0
x=−1
e) x+3=0
x=−3
f) x
2−9=0
x=3
g) 4=5x
2x=3*(x−6)
2x=3x−18
x=18
i) (pomnożone 2 strony przez 12)
4x−3x−24=10
x=34
dobrze?
15 gru 15:54
5-latek: e) zle x=−3 zeruje mianownik
15 gru 17:32
5-latek: f) x2−9=0⇒ (x+3)(x−3) =0 to samo x=3 zeruje mianownik
15 gru 17:35