matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wymierna
qaz:
Wyznacz zbiór wartości funkcji wymiernej W, jeśli
2x
2
+x
W(x)=
2x
2
+x+3
15 gru 13:20
Jerzy:
Ustal dziedzinę.
3
W(x) = 1 −
.... a teraz potrafisz określić Z
w
?
2x
2
+ x + 3
15 gru 13:24
Adamm:
.
15 gru 13:33
qaz:
Dziękuję Jerzy niestety masz jeszcze jedno zadanie
2x
w(x)=
x
2
+1
15 gru 14:07
Jerzy:
W(x) = y
2x
y =
⇔ y(x
2
+ 1) − 2x = 0 ⇔ yx
2
− 2x + y = 0
x
2
+1
Teraz warunek: Δ ≥ 0 → y
15 gru 14:13