Prosze o dokladne wytlumaczenie 🤗
Kasia: Dla jakich wartosci parametru m rozwiazaniem ukladu równań jest para liczb (x,y) spelniajaca
nierówność x + y>=1
my−9x=−4
mx−y=m
15 gru 10:13
ford:
z drugiego równania:
y = mx−m
podstawiamy wyznaczony y do pierwszego i wyznaczamy x
m(mx−m)−9x = −4
m
2x−m
2−9x = −4
m
2x−9x = m
2−4
x(m
2−9) = m
2−4 ||:(m
2−9)
podstawiamy wyliczony x do równania y=mx−m
x+y≥1
| m2−4 | | m3−4m | |
| −( |
| −m) ≥ 1 |
| m2−9 | | m2−9 | |
i rozwiązujesz nierówność
15 gru 10:18
Kasia: Wyszlo mi 2m3−5m+5>=0 nie mam pojecia co dalej z tym zrobic
15 gru 10:47