matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pierwiastki i wielomanu
Lololo:
Dany jest wielomian w(x)=x
3
− 4x wyznacz pierwiastki wielomianu w (x + 1) * w(x−1)
15 gru 08:45
Jerzy:
Wskazówka: W(x) = x*(x
2
− 4) = x*(x + 2)*(x − 2)
15 gru 08:59