matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź złożenie
Piotro1G:
Dane są funkcje f, g : R
2
→ R
2
f(x, y) = (x
2
+ 1 + x sin y,
√
y
+ x
3
y) i g(x, y) = (3x + y
2
, x − 1). Proszę znaleźć złożenie f(g(x, y)). Wyszło mi f(g(x,y))=((3x+y
2
)
2
+(3x+y
2
)sin(x−1),
√
x−1
+(3x+y
2
)
3
(x−1))
15 gru 01:00