oblicz granice
granice:
lim a1n= {1}{n}=0
lim a2n={1}{n}=0
więc franica wynosi 0?
15 gru 00:15
Janek191:
−1 ≤ cos n ≤ 1
oraz
n→
∞
więc
lim a
n = 0
n→
∞
15 gru 00:19
Blee:
| | −1*1 | |
Jak juz to a1n = |
| −> 0 |
| | n | |
Zauwaz ze (−1)(−1) = 1 wiec oba podciagi to oszacowanie z gory, brak oszacowania z dolu
15 gru 00:48
5-latek: A czy ma to jakies znaczenie z e brak oszacowania z dolu ?
15 gru 00:53
Blee:
Dla samego wyniku znaczenia nie ma, dla wybranej metody wyliczenia (czyli tw. o 3 ciagach) ma
znaczenie. W chwili obecnej autor nie wykazal ze granica ta wynosi 0
15 gru 09:08