matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przekątna podstawy ostrosłupa prawidłowego
Wojtek:
Przekątna podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma 16 cm długości.
1
Krawędź boczna tego ostrosłupa stanowi
długość przekątnej jego podstawy.
√
2
Oblicz a)Krawędzi podstawy i krawędzi bocznej b)wysokość ostrosłupa c)wysokości ściany bocznej tego ostrosłupa
14 gru 22:10
Bogdan:
1
16
Długość krawędzi bocznej
*16 =
= 8
√
2
√
2
√
2
√
2
Wyznaczamy długość krawędzi podstawy: a
√
2
= 8 /*
⇒ a = 4
√
2
⇒ 2a = 8
√
2
2
Wysokość ostrosłupa H i wysokość ściany bocznej h wyznaczymy korzystając z tw. Pitagorasa.
15 gru 00:31