lim n->inf 5n^2+1/8n^2+3 ) ^
pilne: lim n−>inf
5n2+1/8n2+3 ) 3n2+5n+1
14 gru 22:09
pilne: tam mial byc znaczek potegi
i przed 5 nawias, przepraszam
14 gru 22:17
pilne: poprawnie lim−>n inf (5n2+1/8n2+3)3n2+5n+1
14 gru 22:19
pilne: lim n−>inf ((5n2+1)/(8n2+3)) do potegi (3n2+5n+1)
14 gru 22:24
jc:
... < (5/8)n →0, granica = 0.
14 gru 22:35
Grzech: jeżeli się nie mylę "inf" z ang. infinity=nieskończoność
zatem
lim
n−>inf [(5n
2+1) / (n
2+3)]
3n2+5n+1
"mam nadzieję, że dobrze zinterpretowałem to co napisałeś"
zatem:
lim
n−>inf [(5n
2+1) / (n
2+3)]
3n2+5n+1=
= lim
n−>inf [n
2(5+n
−2) / n
2 (1+3n
−2)]
3n2+5n+1=
= lim
n−>inf [(5+n
−2) / (1+3n
−2)]
3n2+5n+1 =
| | ⎧ | n−2=0 | |
| gdzie dla limn−>inf | ⎨ | 3n−2=0 |
|
| | ⎩ | 3n2+5n+1=inf | |
=(5 / 1)
inf = 5
inf = inf
odp. dla lim
n−>inf f(n)=inf , czyli dla n zmierzającemu do nieskończoności funkcja "f" dąży
do nieskończoności
mniej więcej tak można sobie przeanalizować
14 gru 23:24