Małe pytanko dot. trygonometrii
TripleK: Witam mam małe pytanie dotyczące równań trygonometrycznych
Mam równanie np. cos2x−sinx−1=0
1−sin2x−sinx−1=0
−sin2x−sinx=0
sin2x+sinx=0
sinx(sinx+1)=0
sinx=0 lub sinx+1=0
sinx= −1
x=π+kπ ,k∊C lub x=−π/2 +2kπ lub x=3/2π +2kπ ,k∊C
I teraz pytanie: Czy moge zostawić rozwiązanie w takiej postaci?
Dodam, że w ksiazce jest odpowiedź x=π+kπ lub x=3/2π +2kπ
Wiem, że x=−π/2 +2kπ lub x=3/2π +2kπ przechodzi do postaci x=3/2π +2kπ, ale czy jest
konieczne zapisywanie tego właśnie w taki sposób?
Czy zostawienie tego w postaci x=−π/2 +2kπ lub x=3/2π +2kπ byłoby błędem?
14 gru 22:06
5-latek: A czemu dajesz −π/2 +2kπ skoro do 1 rozwiazania rozpatrujesz przedzial <0 ,2π>
tak samo w tym przedziale rozpatruj drugie rozwizanie
14 gru 22:11
TripleK: OK dziękuje za odpowiedź
14 gru 22:16