Znajdź funkcję odwrotną
Piotro1G: Proszę znaleźć funkcję odwrotną do f : (−∞, −12] → [34,∞), f(x) = x2 +x+ 1. Wskazać
jej dziedzinę i przeciwdziedzinę.
14 gru 22:02
Piotro1G: Mój główny problem polega na tym że nie wiem co oznacza ten zapis przedziałów ze strzałką
14 gru 22:05
Janek191:
( −∞, − 12 > − dziedzina funkcji f
< 34 , +∞) − przeciwdziedzina funkcji f ( oraz zbiór wartości f )
14 gru 22:10
Piotro1G: dzięki
14 gru 22:25
Janek191:
| | 1 | | 3 | |
y = x2 + x + 1 = ( x + |
| )2 + |
| |
| | 2 | | 4 | |
x =−
√y − 0,75 − 0,5
Po zamianie zmiennych
y = −
√x − 0,75 − 0,5
14 gru 22:29