zad
say: Niech log3 8=p wykaz ze log6 24 = 3p+3/P+3
14 gru 21:39
say: help
14 gru 21:40
Eta:
| | p | |
log38=p ⇒ 3log32=p⇒ log32= |
| |
| | 3 | |
| | log324 | | 1+log38 | | 1+p | | 3 | |
log624 = |
| = |
| = |
| * |
| |
| | log36 | | 1+log32 | | | | 3 | |
14 gru 21:51
say: Suma dwóch liczb, ich iloczyn i różnica ich kwadratów są równe. Wyznacz te liczby.
14 gru 21:55
say: dziekuje
14 gru 21:55
say:
14 gru 22:07
iteRacj@:
a − pierwsza z tych liczb
b − druga liczba
najpierw zapisz ich sumę i połącz znakiem równości z różnicą ich kwadratów
14 gru 22:24
Eta:
x, y −− szukane liczby
jeżeli x=0 i y=0
======= bo spełniają warunki zadania : x+y=0 i x*y=0 i x
2−y
2=0
dla x≠0 i y≠0 mamy
x+y=xy i x+y=x
2−y
2⇒ x+y=(x+y)(x−y) ⇒ xy=xy(x−y) /:xy≠0
x−y= 1 ⇒ x=y+1
y+1+y=(y+1)*y ⇒ y
2−y−1=0 Δ=5,
√Δ=
√5
=========================
=========================
szukane liczby to : .............
14 gru 23:39