f kwadratowa
hzek: Wykres funkcji kwadratowej f(x) przechodzi przez punkty (−2,16), (1,−2), (3,6). Po przesunieciu
go o wektor V=[2,−6] i przekstalceniu przez symetrie wzgledem prostej x=0 otrzymano wykres
funkcji g(x). Wykres funkcji g(x) przeszktalcono przez symerie wzgledem prostej y=3,
otrzymując wykres funkcji h(x). Napisz wzory funkcji f(x), g(x) i h(x).
Pomoże ktoś?
14 gru 21:34
Mila:

3) Symetria względem prostej y=3
[B[g(−x)=y=2x
2+12x+10]
x'=x
y'=−y+3*2⇔y'=−y+6⇔y=−y'+6
podstawiamy do wzoru funkcji
−y'+6=2x'
2+12x'+10
−y'=2x'
2+12x'+4
y'=−2x'
2−12x'−4
opuszczamy znaczki
h(x)=−2x
2−12x−4
II sposób
h(x)=0 ⇔x=−5 lub x=−1
A=(−5,0), B=(−1,0)
p=−3 q=−8
W=(−3,−8)
Znajdujesz obrazy tych punktów i rozwiązujesz jak w punkcie (1)
14 gru 22:42
Mila:
Pierwsze dwa punkty nie weszły mi .
Może za chwilę edytor namyśli się, albo wyślę bez rysunków.
14 gru 22:43
Mila:
1)
f(x)=ax2+bx+c
f(−2)=16⇔a*4+b*(−2)+c=16
f(1)=−2⇔a+b+c=−2
f(3)=6⇔a*9+b*3+c=6
Mamy układ równań:
4a−2b+c=16
a+b+c=−2
9a+3b+c=6
======== (1)−(2) i (3)−(2)
3a−3b=18
8a+2b=8
=========
a−b=6
4a+b=4
======dodajemy stronami
5a=10⇔a=2
8+b=4⇔b=−4
2−4+c=−2⇔c=0
f(x)=2x2−4x
2)
Translacja o wektor v=[2,−6]
t(x)=f(x−2)−6=2(x−2)2−4*(x−2)−6
t(x)=2x2−12x+10
Symetria względem OY
g(−x)=2x2+12x+10
3) symetria względem prostej y=3
w następnym wątku
14 gru 22:43
hzek: Dziekuje Mila!
14 gru 22:54
Mila:
14 gru 23:15