Pomocyy
kwiatek: Z drutu o długości 64 cm wykonano szkielet ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o wszystkich
krawędziach równej długości. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
14 gru 21:20
kwiatek: Pomoże ktoś? Chociaż wytłumaczy jak zrobić?
14 gru 23:14
Janek191:
64 cm ; 8 = 8 cm
a = 8 cm
Podstawa − kwadrat o boku a = 8 cm
Sciany − Δ równoboczne o bokach a = 8 cm.
14 gru 23:16
14 gru 23:24
Janek191:
h
2 = h
12 − (0,5 a)
2 = 48 − 16 = 32 = 16*2
h = 4
√2
więc
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| a2*h = ... |
| | 3 | | 3 | |
| | a2√3 | |
P = PP + Pb = a2 + 4* |
| = ... |
| | 4 | |
14 gru 23:25
kwiatek: To mi wyszło tak:
jeśli h=4
√2
Pp=4a=4*8=32
| | 1 | | 1 | |
Pb= |
| ah= |
| *8*4√2=16√2 |
| | 2 | | 2 | |
Pc=Pp+Pb=32+16
√2=48
√2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V= |
| Pp*h= |
| *32*4√2= |
| *128= .....  ? |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
I tutaj nie wiem,czy dobrze wszystko policzyłam skoro objętość mi nie wychodzi
15 gru 01:29
Janek191:
Pole podstawy ( kwadratu) :
Pp = a2 = 82 = 64
15 gru 11:55
Janek191:
4 a − to obwód kwadratu
15 gru 11:55
kwiatek: Aa no to:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V= |
| Pp*h = |
| *64*4√2= |
| *256√2= |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
i co dalej?
15 gru 14:00