obblicz granice ciągu
granice: oblicz granice ciągu:
n→
∞
14 gru 21:00
janek: 0
14 gru 21:03
granice: a jak to obliczyć? może chociaż jakaś podpowiedz
14 gru 21:04
granice: | | 1 | |
wyciągnąć n przed nawias, co da |
| a to podniesione do ∞ to zero? |
| | 2 | |
14 gru 21:04
janek: To co w nawiasie zmierza do (1/2) potęga zmierza do ∞, zatem całość do 0
14 gru 21:04
janek: Dokładnie
14 gru 21:05
Mila:
| | 1 | | n−1 | | 1 | | n−1 | |
[ |
| * |
| ]2n+2=( |
| )2n+2*( |
| )2n+2 |
| | 2 | | n+1.5 | | 2 | | n+1.5 | |
| | 1 | | n−1 | |
limn→∞( |
| )2n+2*( |
| )2n+2=0*g=0 |
| | 2 | | n+1.5 | |
g − skończona granica
14 gru 21:08
5-latek: A ta granica wygladala na liczbe e dlaczego nie skorzystano tutaj ztego ?
14 gru 21:08
5-latek:
14 gru 21:13
janek: Ponieważ nie mamy symbolu nieoznaczonego 1 do
∞ tylko (1/2)
14 gru 21:23
5-latek: OK
14 gru 21:30