Wektory..
Kasia92: Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt P0(1,5,1) i równoległej do dwóch
wektorów u=[2,1,6] i v=[−3,5,6]
Bardzo proszę o pomoc i dokładne rozpisanie skąd się biorą wyniki bo kompletnie tego nie
rozumiem
14 gru 20:39
Mila:
n→=[2,1,6] x [−3,5,6]=[−24,−30,13] wektor normalny płaszczyzny
π: −24(x−1)−30(y−5)+13(z−1)=0
wykonaj działania i uporządkuj
14 gru 20:57
Kasia92: Czyli będzie π:−24x−30y+13z+161=0
taki wynik ma zostać czy coś jeszcze mogę z tym zrobić? nie rozumiem skąd to wszystko się
bierze,Profesor kazał rozwiązać zadania nie przerabiając materiału...
14 gru 21:11
Kasia92: Czy mogłabym prosić o dokładne rozpisanie jak obliczony został ten wektor normalny płaszczyzny?
14 gru 21:13
Mila:

1) Możesz pomnożyć obie strony przez (−1)
2)
Równanie płaszczyzny:
A(x−x
0)+B*(y−y
0)+C*(z−z
0)=0
[A,B,C]− wektor normalny płaszczyzny
Wektor normalny masz w zadaniu obliczony jako iloczyn wektorowy : u x v
14 gru 21:19
14 gru 21:23
Mila:
Wektor normalny
i j k
2, 1, 6
−3, 5, 6
liczymy wyznacznik
Potrafisz?
14 gru 21:25
Kasia92: Dziękuję

a z tym ostatecznym równaniem to jak będzie?tak jak napisałam po obliczeniach czy
inaczej?
14 gru 21:31
Mila:
Masz dobrze, można też zapisać tak:
24x+30y−13z−161=0
14 gru 21:36
Kasia92: Wynik wyszedł dość "duży" , więc myślałam, że na pewno jest zły,skrócić żeby uprościć też się
nie udało...
Dziękuję jeszcze raz za dokładne wytłumaczenie
14 gru 21:41
Mila:
14 gru 22:03