Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji
Kolega:
√x2+7
y=−−−−−−−−−−
√x−1
14 gru 20:03
Kolega: czy to będzie tak?
D: x−1=/= 0
x=/=1
D=R{1}
√X2+7=0
x2+7=0
x2=−7
x należy do zbioru pustego
odp: Nie ma takiego x który by spełniał to zadanie
14 gru 20:06
Ajtek:
Warunki:
x−1>0 z mianownika, bo mamy pierwiastek i mianownik nie może byc zerem.
i
x2+7≥0 z licznika, bo pierwiastek parzystego stopnia nie może byc ujemny.
Rozwiązaniem jest część wspólna tych warunków.
14 gru 20:09
Kolega: dzięki za pomoc mam jeszcze jedno pytanie. Jeżeli nie było pierwiastków tylko same liczby np.
x2+7 to byłoby x2+7=0 a dziedziną byłoby x−1=/=0
i D=R{1}?
14 gru 20:15
Ajtek:
Dokładnie tak jak piszesz

.
14 gru 20:16
Kolega: Dzięki wielkie za pomoc. Zawsze mi sie to myliło. Ostatnie pytanie

y=
√x+3 /
√3−5x
to z licznika
√x+3 =/=0 bo jest stopnia nieparzystego i tak samo z
√3−5x=/=0
14 gru 20:22
Ajtek:
Czekaj. Czy tak to wygląda?
I rozumiem, że nadal chodzi o m. zerowe i dziedzinę
14 gru 20:25
Kolega: tak chodziło mi o te równanie i o miejsca zerowe i dziedzinę
14 gru 22:54