Rozwiąż równanie
TripleK: 2sinx−sin2x=√3(cosx−1)
Rozpisałem to do takiej postaci:
2sinx−2sinxcosx=√3(cosx−1)
2sinx(1−cosx)=√3(cosx−1)
Niestety nie wiem co dalej,próbowałem przekształcić do postaci:
2sinx(1−cosx)=−√3(1−cosx) i wtedy podzielić przez (1−cosx), tylko nie wiem czy mogę wykonać
właśnie takie dzielenie. Proszę o pomoc.
14 gru 19:58
iteRacj@: D=ℛ
nie dziel
2sinx(1−cosx)=−√3(1−cosx)
2sinx(1−cosx)+√3(1−cosx) = 0
(2sinx+√3)(1−cosx) = 0
i dalej już dasz radę
14 gru 20:08
TripleK: Dzięki
14 gru 20:11
iteRacj@:
gdybyś chciał podzielić, to musiz rozważyć dwa przypadki
I. 1−cosx≠0 i wtedy można podzielić, ale tutaj to chyba nie pomoże w rozwiązaniu
II. 1−cosx=0 i wtedy nie można podzielić obustronnie przez (1−cosx)
14 gru 20:15