Dane są wierzchołki trójkąta KLM
kuba: Dane są wierzchołki trójkąta KLM : K(−1;6) , L(1;2) , M(3;0). Napisz równanie prostej na której
leży wysokość opuszczona z wierzchołka K oraz równanie prostej na której leży środkowa
poprowadzona z wierzchołka L.
14 gru 19:45
Ajtek:
Wysokość: równanie prostej prostopadłej do prostej LM przechodzącej przez punkt K.
Środkowa: równanie prostej przechodzącej przez punkt L oraz przez środek odcinka KM.
14 gru 19:59
kuba: chyba nadal nie wiem jak to zrobić
14 gru 20:02
Ajtek:
Zacznijmy od wysokości: Jaki jest warunek prostopadłości prostych?
14 gru 20:05
kuba: są prostopadłe, gdy a1a2=−1
14 gru 20:11
Ajtek:
Okej. Krok pierwszy: znajdź współczynnik kierunkowy prostej LM, jak znajdziesz to masz
współczynnik prostej prostopadłej.
Krok drugi, znajdź równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt K.
14 gru 20:12
5-latek: proszse najpierw zrobic rysunek do zadania (to jest przeciez geometria analityczna)
14 gru 20:13
Ajtek:
Cześć
małolatek 
.
Jeżeli w poleceniu nie ma mowy o rysunku, to ja nie robię. Co będzie, gdy będą współrzędne
pokroju:
A(0;1), B(0;7), C(2018;2018)
14 gru 20:16
5-latek: Witaj
Ajtek 
Tak ale przynajmniej bedzie mial jakis poglad .
14 gru 20:18
Ajtek:
Pogląd poglądem. Jak nie ma wiedzy to i rysunek niewiele pomoże. Oczywiście to tylko moje
zdanie

.
14 gru 20:20
Eta:
| | 2−0 | |
Proste KA⊥ML to aML= |
| = −1 więc aKA=1 |
| | 1−3 | |
prosta KA : y= 1(x−x
K)+y
K ⇒ ........... y= x+7
=======
| | 3−1 | | 0+6 | |
S( |
| , |
| )=(1,3) i L(1,2) to prosta LS : x=1 |
| | 2 | | 2 | |
========
14 gru 20:30
Ajtek:
Hej
Eta 
. No i zabrałaś wszystkie zabawki z piaskownicy

.
14 gru 20:35
Eta:
14 gru 20:40
Eta:
Jak mi zabierają "zabawki",to jest ok?

Hej

..... łap

?
14 gru 20:42
Ajtek:
Z lewej

Ja Tobie nie zabieram, jestem grzecznym chłopcem

.
14 gru 20:43
Mila:
Grzeczni chłopcy źle wychodzą na grzecznośći
14 gru 21:09