Ile punktów wspólnych mają proste
kuba: Ile punktów wspólnych mają proste k: x−3y+1=0 i l: y=1/3x−1? Odpowiedź uzasadnij. Jeśli
istnieje
punkt wspólny, określ jego współrzędne.
14 gru 19:27
kochanus_niepospolitus:
jeżeli proste są równoległe to nie mają żadnego punktu wspólnego
jeżeli obie proste się nakładają to mają nieskończenie wiele punktów wspólnych
każdym innym przypadku mają tylko jeden punkt wspólny
14 gru 19:30
5-latek: Prosta k
−3y= −1−x
3y= 1+x
Wiecej juz nie ma potrzeby pisac
14 gru 19:31
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... trzeba bo zapewne Kuba nie wie czy funkcje są równoległe czy też nie
14 gru 19:34
piotr: k: x−3y+1 = 0
l: x−3y−3 = 0
⇒
proste k i l są równoległe
14 gru 19:36
Eta:
Czy ktoś widział funkcje "równoległe" ?
14 gru 19:37
5-latek: Tylko dlaczego takie proste zadania daja do rozwiazania
Chyba jeszcze ucza w szkole przeksztalcac
Z tego co mowili to polska szkola nie jest taka najgorsza
Chociaz z drugiej strony mowili ze dziewczynki sa lepszse chlopcow
14 gru 19:38
kuba: dziękuje Wam bardzo!
14 gru 19:39