matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wymierna
Tomek:
Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiorem rozwiązań danej nierówności jest przedział (−2;0).
6
2
m
a)
<m b)
>m c)
> 6
x
x+2
x
Będę wdzięczny, jeśli ktoś wytłumaczy mi jak rozwiązać te przykłady
14 gru 19:23
kochanus_niepospolitus:
a) zał. x ≠ 0
6
< m //*x
2
x
6x < mx
2
mx
2
− 6x > 0
6
mx(x −
) > 0
m
6
aby był taki przedział to
= −2 −> m = −3
m
analogicznie pozostałe podpunkty
14 gru 19:33
Eta:
a) x≠0
6−mx
<0 ⇒ x*(6−mx)<0
x
skoro rozwiązaniem jest przedział (−2,0) to parabola ramionami do góry i miejsca zerowe to: x=0 v x=−2 ⇒ 6+2m=0 ⇒ m= −3
14 gru 19:34
Tomek:
Dziękuję
14 gru 19:40