Funkcja wykładnicza
isky: Cześć, mam problem z trzema zadaniami. Byłbym wdzięczny gdybyście je rozwiązali i wytłumaczyli.
Zadanie 1.
Ile miejsc zerowych ma funkcja:
f(x)=1− |2−3x|
zadanie 2.
Wskaż liczbę spełniającą równanie 53x−1=0,04*54+2x
zadanie 3.
Rozwiąż nierówność:
(2/5)3x−1> 4√10/125
14 gru 18:56
kochanus_niepospolitus:
1)
0 = 1 − |2−3
x| ⇔ |2−3
x| = 1 ⇔ 2−3
x = 1 ∨ 2−3
x = −1 ⇔ 3
x = 1 ∨ 3
x = 3 ⇔ x = 0 ∨ x = 1
2)
| | 4 | | 1 | |
zauważ, że: 0.04 = |
| = |
| = 25−1 = 5−2 |
| | 100 | | 25 | |
5
−2*5
4+2x = 5
2x+4 − 2 = 5
2x+2
5
3x−1 = 5
2x+2 ⇔ 3x−1 = 2x+2 ⇔ ... rozwiązuj dalej
3)
| | 4√10 | | 22*√2*√5 | | 2 | |
P = |
| = |
| = 22 +1/2/53 − 1/2 = ( |
| )5/2 |
| | 125 | | 53 | | 5 | |
rozwiązuj dalej.
14 gru 19:06