Funkcja wykładnicza
isky: Cześć, mam problem z trzema zadaniami. Byłbym wdzięczny gdybyście je rozwiązali i wytłumaczyli.
Zadanie 1.
Ile miejsc zerowych ma funkcja:
f(x)=1− |2−3x|
zadanie 2.
Wskaż liczbę spełniającą równanie 53x−1=0,04*54+2x
zadanie 3.
Rozwiąż nierówność:
(2/5)3x−1> 4√10/125
14 gru 18:56
Mila:

1)
1−|2−3
x|=0
|2−3
x|=1
2−3
x=1 lub 2−3
x=−1
3
x=1 istnieje rozwiązanie , x=0 lub
3
x=3 ⇔x=1
Dwa rozwiązania
II sposób
Graficznie
|2−3
x|=1⇔
|3
x−2|=1
g(x)=|3
x−2|
p(x)=1
Dwa rozwiązania
14 gru 19:03
Mila:
2)
5
3x−1=0,04*5
4+2x
5
3x−1=5
−2*5
4+2x
5
3x−1=5
2+2x
3x−1=2+2x
x=3
====
14 gru 19:08
Eta:
1/ f(x)=0 ⇒|2−3
x|= 1⇒ 3
x−2=1 v 3
x−2= −1
3
x=3 v 3
x=1
x=1 v x=0
dwa miejsca zerowe
2/ 5
3x−1= 5
−2*5
2x+4
5
3x−1= 5
2x+2
3x−1=2x+2
x=3
| | 4√10 | | 22*21/2*51/2 | | 25/2 | | 2 | |
3/ |
| = |
| = |
| = ( |
| )5/2 |
| | 125 | | 53 | | 55/2 | | 5 | |
(2/5)
3x−1>(2/5)
5/2
6x−2<5
x<7/6
14 gru 19:09
kochanus_niepospolitus:
kolejny dublujący zadania
14 gru 19:09
isky: tu akurat chciałbym przeprosić. Dodałem dwa w tym samym czasie
14 gru 19:11
Eta:
14 gru 19:11
Mila:
3)
6x−2<5
==========
14 gru 19:19
Eta:
14 gru 19:21
MR: Dlaczego pod koniec nierówności zmieniacienków kierunek znaku?
(⅖)(6x−2) > (⅖)⁵
6x−2 < 5
17 gru 20:07
chichi:
bo funkcja f(x) = ax jest malejąca dla 0 < a < 1.
17 gru 20:10
Jolanta: np (1/2)x> (1/2)y
x<y
(1/2)2>(1/2)3
17 gru 22:21