Rozkład wielomianu na czynniki!!!
Ula: Proste pytanko mam. Zadanie brzmi: Rozłóż wielomian w na czynniki.
w(x)=4x
3−1/9x
no to wiadomo, liczymy i ja to robiłam tak:
w(x)=4x
3−1/9x= x(4x
2−1/9)=x(2x−1/3)(2x+1/3)
a w kluczu odpowiedzi jest tak:
4x(x−1/6)(x+1/6)
czyli po prostu większa liczba była wyciągnięta przed nawias i tu się rodzi moje pytanie.
Czy rozkładając wielomian na czynniki, zawsze trzeba wyciągać jak największą liczbę przed
nawias?
Czy te moje rozwiązanie jest złe, czy dostanę maks punktów przy zadanku na sprawdzianie jeśli
tak zrobię?