Wykaż, że:
Madzia: Wykaż, że:
a) Dla każdego a,b,c,d należącego do liczb rzeczywistych zachodzi nierówność:
a2b + c2d ≥ (a+c)2b+d
b) dla a>0 i b>0 oraz ab = 49 zachodzi nierówność:
(a+1)(b+1) ≥ 64
14 gru 18:34
kochanus_niepospolitus:
a) bzdura ... nie zachodzi dla dowolnych liczb rzeczywistych.
Niech:
a = 0 ; b = 2
c = 5 ; d = −1
pomijając fakt, że winno być założenie: b≠0 ∧ d≠0
14 gru 18:37
Madzia: Przepraszam, nie dopisałam że chodzi o liczby rzeczywiste dodatnie
14 gru 18:57
kochanus_niepospolitus:
a po co zmieniasz nick i ponownie dajesz te zadania
14 gru 19:09