Jurek: Reszta z dzielenia W(X) przez x+1 wynosi 3, a reszta z dzielenia w(x) przez x-2 wynosi
15. Znajdź resztę, którą otrzymamy, dzieląc W(x) przez (x+1)(x-2)
11 lis 22:53
Mycha: mamy tak:
W(x)=Q(x)*P(x)+R(x)
P(x)=(x+1)(x-1)
wiemy tez ze
W(-1)=3=R(-1)
W(2)=15=R(2)
wiemy tez, ze reszta z dzielenia W(x) przez P(x) bedzie dwumianem w postaci ax+b, czyli
R(x)=ax+b
R(-1)=-a+b=3
R(2)=2a+b=15
-a+b=3 => b=a+3
2a+b=15
3a=12
a=4
b=7
11 lis 23:42
Mycha: tam oczywiscie na poczatku ma byc P(x)=(x+1)(x-2)

moj blad
11 lis 23:43