Rozwiąż nierówność
Pat324:

Rozwiąż nierówność i podaj dziedzinę
I teraz proszę o móc. Myślałam, że robię dobrze jednak odpowiedź jest inna.. Ktoś może mi
wytłumaczyć mój błąd?
3
1x2 > 3
−2
1−x
2 > −2
1−x
2+2>0
−x
2+1> 0
Δ=0−4*(−1)*1= 4
√Δ= 2
x1= 1 x2=−1
czyli x ∊(−1,1)
A w odp jest x ∊ (−
∞, −
√3) U (
√3,+
∞)
Kompletnie nie wiem co zrobiłam źle.. proszę o pomoc..
14 gru 17:59
Pat324: JUŻ WIEM ! 1+2 =3
NIE WAŻNE JUŻ
14 gru 18:00
qwerty12: W trzeciej linijce masz 1−x2+2 > 0, czyli da Ci to −x2+3 > 0, a nie −x2+1....
Dalej to już sobie poradzisz.
14 gru 18:01
Pat324: Tak już wiem.. Wyłapałam

Znak, że już jestem zmęczona i powinnam przestać liczyć haha
14 gru 18:01
5-latek: + wziac jakies witaminy na wzmocnienie (teraz jest taki niedobry okres)
14 gru 18:07