matematykaszkolna.pl
zadanie z wektorami Radek: Napisz równanie prostej w R2: a) równoległej do wektora (1, −5) i przechodzącej przez punkt (−1, 3); b) prostopadłej do wektora (2, −1) i przechodzącej przez punkt (4, 3); c) równoległej do prostej 3x − 2y −1 = 0 i przechodzącej przez punkt (−2, 3); d) przechodzącej przez punkty (4, 3) i (−1, 1). (*) Oblicz odległość punktu (1, 2) od powyższych prostych proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie
14 gru 17:08
kochanus_niepospolitus: a)
 1 
y =

x + b
 −5 
i teraz podstawiasz współrzędne punktu aby wyznaczyć b b)
 −1 
y = −

x + b
 2 
i teraz podstawiasz współrzędne punktu aby wyznaczyć b c)
 3 
3x−2y−1=0 ⇔ y =

x−1
 2 
 3 
więc: y =

x + b
 2 
i teraz podstawiasz współrzędne punktu aby wyznaczyć b d) rozwiązujesz układ: 3 = a*4 + b 1= a*(−1) + b odległość punktu od prostych z odpowiedniego wzoru liczysz
14 gru 17:29
kochanus_niepospolitus:
 −5 
w a) winno być y =

x + b
 1 
 2 
w b) winno być y = −

x + b
 −1 
14 gru 17:30
5-latek: Prosta przechodzaca przez dany punkkt P0(x0 ,y0) i rownolegla do niezerowego wektora v=[p,q] ma rownanie q(x−x0)−p(y−y0)=0 ====================== Prosta przechodzaca przez dany punkt P0(x0,y0) i prostopadla do danego niezerowego wektora u=[A B]] ma rownanie A(x−x−0)+B(y−y0)=0 ==================== Reszta punktow to bylo w liceum czy technikum
14 gru 17:34
5-latek: Przepraszam ale nie widzialem ze piszsesz .
14 gru 17:36
kochanus_niepospolitus: 5−latek ... nikt nie ma za co przepraszać ... a jak już ktoś miałby to ja Ciebie, bo ja zrobiłem 'na odwal' a Ty podałeś wzory
14 gru 17:52
5-latek: Az mi jest glupio w tym momencie Zobaczymy tylko czy Radek skorzysta Poprawie ma byc A(x−x0)
14 gru 17:56
Radek: dzięki za wszystkie odpowiedzi, potem wszystko przeanalizuje bo teraz nie mam czasu
15 gru 07:45