zadanie z wektorami
Radek: Napisz równanie prostej w R2:
a) równoległej do wektora (1, −5) i przechodzącej przez punkt (−1, 3);
b) prostopadłej do wektora (2, −1) i przechodzącej przez punkt (4, 3);
c) równoległej do prostej 3x − 2y −1 = 0 i przechodzącej przez punkt (−2, 3);
d) przechodzącej przez punkty (4, 3) i (−1, 1).
(*) Oblicz odległość punktu (1, 2) od powyższych prostych
proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie
14 gru 17:08
kochanus_niepospolitus:
a)
i teraz podstawiasz współrzędne punktu aby wyznaczyć b
b)
i teraz podstawiasz współrzędne punktu aby wyznaczyć b
c)
i teraz podstawiasz współrzędne punktu aby wyznaczyć b
d)
rozwiązujesz układ:
3 = a*4 + b
1= a*(−1) + b
odległość punktu od prostych z odpowiedniego wzoru liczysz
14 gru 17:29
kochanus_niepospolitus:
| | −5 | |
w a) winno być y = |
| x + b |
| | 1 | |
| | 2 | |
w b) winno być y = − |
| x + b |
| | −1 | |
14 gru 17:30
5-latek: Prosta przechodzaca przez dany punkkt P0(x0 ,y0) i rownolegla do niezerowego wektora
v=[p,q] ma rownanie
q(x−x0)−p(y−y0)=0
======================
Prosta przechodzaca przez dany punkt P0(x0,y0) i prostopadla do danego niezerowego wektora
u=[A B]] ma rownanie
A(x−x−0)+B(y−y0)=0
====================
Reszta punktow to bylo w liceum czy technikum
14 gru 17:34
5-latek: Przepraszam ale nie widzialem ze piszsesz .
14 gru 17:36
kochanus_niepospolitus:
5−latek ... nikt nie ma za co przepraszać ... a jak już ktoś miałby to ja Ciebie, bo ja
zrobiłem 'na odwal' a Ty podałeś wzory
14 gru 17:52
5-latek: Az mi jest glupio w tym momencie
Zobaczymy tylko czy Radek skorzysta
Poprawie ma byc A(x−x0)
14 gru 17:56
Radek: dzięki za wszystkie odpowiedzi, potem wszystko przeanalizuje bo teraz nie mam czasu
15 gru 07:45