zad
matthew: Cześć,
mam pewien problem...
jest takie zadanie: Dal jakich wartości parametru m rownanie ma dwa rozne rozwiazania?
b) (m+2)x2 − 2x + m +2 = 0
sma przykład potrafię rozwiązać wyszły mi dwa m. zer (−3, −1).... jendak problem zaczyna sie
kiedy mam zamieścić rozwiązanie na osi... Wiem, ze ma być parabola, ale jak uwzględnic w niej
jeszcze "−2"? bo m ≠ −2
bardzo prosze o pomoc
2 lut 18:27
Lenka: uczeszczasz na kursy teraz w ferie?
2 lut 18:28
matthew: widze, ze szukasz zaczepki
nie warto z toba dyskutowac
2 lut 18:33
Cukierek: nie poprostu tez uczeszczam na zajecia do bratniaka i myslalam ze ty tez
2 lut 18:36
Godzio: Lenka ale nie wszystkie województwa mają ferie
2 lut 18:50
matthew: widze, ze kolega mnie wyreczyl

a z zadaniem sobie poradzilem

niepotrzebnie komplikuje sprawe
2 lut 18:52
Godzio:

No więc trzeba wyznaczyć parametry m dla których Δ>0
m≠−2
Δ=4 − 4(m+2)(m+2) = 4−4(m
2+4m+4) = 4 − 4m
2 −16m −16 =−4m
2−16m−12
−4m
2−16m−12>0 /:(−4)
m
2 + 4m +3 < 0
m
2 + m + 3m + 3 < 0
m(m+1) + 3(m+1) < 0
(m+1)(m+3) < 0
m∊(−3,−2) ∪ (−2,−1)
2 lut 18:54
Dwiekropki: A można wiedzieć jaką w końcu masz odp..? ; >
2 lut 18:55
Dwiekropki: O. Tak samo wyszło. Dziękuję. : )
2 lut 18:55
matthew: ale chodziło mi tylko o tą "−2"
dzieki za odpowiedz
2 lut 18:56
matthew: odp. m∊(−3,−2) ∪ (−2,−1)
2 lut 18:56