Prawdopodobienstwo
Statystyka to zlo: Wiemy ze co 5 mezczyzna i co 10 kobieta ma krzywe nogi. Wsrod studentow pewnego kierunku
stwierdzono ze co osmy student ma krzywe nogi. Jaka czesc kierunku stanowia mezczyzni.
Zakladamy ze rozklad krzywizny nog wsrod studentow tego kierunku jest taki sam jak wcalej
ludzkosci
14 gru 15:44
kochanus_niepospolitus:
| 1 | | 1 | |
| x + |
| y = 8 ⇔ 2x + y = 80 |
| 5 | | 10 | |
więc mamy możliwości:
y = 0 ; x = 40
y = 2 ; x = 39
y = 4 ; x = 38
.............
y = 76 ; x = 2
y = 78 ; x = 1
y = 80 ; x = 0
ogólnie 40 różnych możliwości masz
Swoją drogą −−− to jest zadanie na poziomie gimnazjum (pomijając słowo 'prawdopodobieństwo',
którego tutaj tak naprawdę nie ma).
14 gru 15:54
Statystyka to zlo: No moze dla ciebie
14 gru 15:57
Pytający:
Kochanus, wypisałeś 41 możliwości.
| | x | | y | |
Poza tym |
| i |
| raczej powinny być całkowite, więc pozostanie jedynie 9 rozwiązań: |
| | 5 | | 10 | |
y=0; x=40
y=10; x=35
y=20; x=30
...
y=80; x=0
14 gru 17:12
kochanus_niepospolitus:
fakt
ale nadal ... zadanie jest na poziomie liceum/gimnazjum
14 gru 17:25