Gdzie popelniam blad? granica przy n->inf
ask12: Gdzie popelniam blad?
mam obliczyc granice dla (n+2)
3/(n+1)
4
i zeby tego wszystkiego nie wymnazac wyciagam n przed nawias:
[n(1+2/n)]
3
−−−−−−−−−−−−−−−−
[n(1+1/n)]
4
skracam n
2/n oraz 1/n daza do 0
czyli zostaje mi 1
3/1
4 = 1

Wiem ze granica tutaj ma wyjsc 0.
14 gru 14:34
'Leszek: W mianowniku jest n4 przed nawiasem a w liczniku przed nawiasem jest n3 ,
jaki zatem wniosek ?
14 gru 14:38
pilne: wiem ze nie uwzględniam w mianowniku tego pogrubionego
mnozenia:
[n(1+1/n)]4=[n(1+1/n)]
3*
(n+1)
ale gdy poskracam te n z licznika i mianownika i sprawdze do czego zbiegaja poszczegolne
wyrazy to wychodzi mi 1/1
14 gru 14:42
Janek191:
| | (n +2)3 | | n+2 | | 1 | |
an = |
| = ( |
| )3* |
| |
| | (n +1)4 | | n+1 | | n+1 | |
więc
lim a
n = 1*0 = 0
n→
∞
14 gru 14:47
'Leszek: | [ n(1+ 2/n)]3 | | n3(1 +2/n)3 | |
| = |
| →0 |
| [ n(1 + 1/n)]4 | | n4(1 +1/n)4 | |
14 gru 14:48
jc: Od kiedy uczą wyciągania, uczniowie mają kłopoty ze zwykłym dzieleniem.
Po prostu dzielisz licznik i mianownik przez n
4 i otrzymujesz
| (1+2/n)3 (1/n) | |
| →0 |
| (1+1/n)4 | |
14 gru 14:48
pilne: ok dzieki ten 2 przyklad mi dobrze to uzmyslowil. Pozdrawiam
14 gru 14:49