Narysowac zbiory liczb zespolonyc spełniajace warunki, jakas wskazowka :)?Narys
Macko z Bogdanca: Narysowac zbiory liczb zespolonyc spełniajace warunki, jakas wskazowka

?
a) |z + 2 − i| =|z (sprzezone)|
Nie za bardzo wiem jak mam sie za to zabrac
14 gru 13:20
jc:
(a) |sprzężenie z| = |z|
|z+2−i| = |z|
zbiór punktów równo oddalonych od −2+i oraz 0, czyli symetralna odcinka
o końcach 0, −2+i.
(b) |z+i| ≥ |z2+1|, wyrzucamy i oraz −i.
z2+1=(z+i)(z−i)
|z+i| ≤ |(z+i)(z−i)|
1 ≤ |z−i|
Zbiór punktów, których odległość od i jest nie mniejsza niż 1
czyli płaszczyzna w wyciętym wnętrzem koła o promieniu 1 i środku i.
Pamiętaj, że należy jeszcze usunąć 2 punkty: i, −i.
14 gru 13:33
Macko z Bogdanca: Super, dzieki, a na czym polega to wyrzucenie i?
14 gru 13:45
jc: z ≠ i, z≠−i, bo dla takich z masz dzielenie przez zero.
14 gru 13:54
Macko z Bogdanca: Oki, juz rozumiem, dzieki
14 gru 13:56
Macko z Bogdanca: A mam jeszcze pytanie odnosnie b) 3 linijki. Czemu zmieniamy znak nierownosci?
14 gru 16:22
Macko z Bogdanca: Mam jeszcze problem z czyms takim, a mianowicie nie iwem jak to narysowac.
|z−2i|=|z+1|
|x+yi−2i|=|x+yi+1|
|x+i(y−2)|=|(x+1)+yi|
sqrt(x2+(y−2)2)=sqrt((x+1)2+y2)
x2+(y−2)2=(x+1)2+y2
y=−1/2x+3/4
Ten wykres funnkcji rysuje normalnie tak samo jak w ukladzie wspolrzednych gdzie x i y ∊R?
Czy dla Imz i Rez inaczej to wyglada?
14 gru 16:36