matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
ABC:
Oblicz: 1*(1/2)
0
+2*(1/2)
1
+ 3* (1/2)
2
+ 4*(1/2)
3
+ 5*(1/2)
4
+...
14 gru 11:53
karty do gry :
1
f(x) = 1 + x + x
2
+ x
3
... =
gdy |x| < 1
1 − x
1
f'(x) = 1 + 2x + 3x
2
+ ... =
(1−x)
2
Wystarczy wyznaczyć wartość f'(1/2)
14 gru 12:01