Rownanie zespolone, widzi ktos blad?
Macko z Bogdanca: Rownanie zespolone, widzi ktos blad?
2z+(3−i)w=3+i
−iz+(1−3i)w=2−3i
2z=3+i−(3−i)w
| | 3+1−(3−i)(x+yi) | |
−i( |
| )+(1−3i)(x+yi)=2−3i |
| | 2 | |
| | −3i+1−3x−3yi+ix−y | |
−i( |
| )+x+yi−3ix+3y=2−3i |
| | 2 | |
| | 1−3x−y+i(x−3y−3) | |
( |
| )+x+3y+i(y−3x)=2−3i |
| | 2 | |
I potem wychodzi mi zly wynik
14 gru 10:45
jc:
2z+(3−i)w=3+i
−iz+(1−3i)w=2−3i // i
2z+(3−i)w=3+i
z+(3+i)w=3+2i
A dalej może wzory Cramera?
W = 3 + 3i
Wz=(3+i)(3+i)−(3+2i)(3−i)
Ww =2(3+2i)−(3+i)
z = Wz/W, w=Ww/W
14 gru 11:09
Macko z Bogdanca: O kurka, dzieki nie pomysallem o Cramerze
14 gru 11:32