gra
zxc: oblicz granice
x→0
moge prosic o rozpisanie
14 gru 09:57
Jerzy:
| | sin3x | | sin2x | |
= lim |
| − lim |
| = |
| | sinx | | sinx | |
| | sin3x | | x | | 3x | | sin2x | | x | | 2x | |
= lim |
| * |
| * |
| − lim |
| * |
| * |
| = 3 − 2 = 1 |
| | 3x | | sinx | | x | | 2x | | sinx | | x | |
14 gru 10:01
zxc: a moge tak?
| | | | 3x−2x | | x | |
lim= |
| =lim |
| =lim |
| =1 |
| | | | x | | x | |
14 gru 10:30
Jerzy:
Nie możesz.Nie wolno liczyć częściowo granic ( "po drodze") , a to zrobiłeś /aś.
14 gru 10:45
zxc: czyli muszę rozbić pierwsze przejście na 2 osobne działania?
14 gru 10:58
Jerzy:
| | sin3x | | sin2x | |
Tak, bo przecież limx→0 |
| *3x = 0 oraz limx→0 |
| *2x = 0 |
| | 3x | | 2x | |
| | 0 − 0 | |
czyli przy Twoim rozpisaniu dostajesz: = [ |
| ] = 0 |
| | 1 | |
14 gru 11:04
zxc: a w kolejnym przykładzie?
| | sin2x−sin4x | |
lim= |
| ? |
| | sinx−sin2x | |
14 gru 11:13
zxc: tylkomoge prosic o rozpisanie tym moim sposobem?
14 gru 11:13
jc: Co oznacza znak "=" po słowie "lim" ?
14 gru 11:20
zxc: bez tego miało być
14 gru 11:24
zxc: | | sin2x | |
i jeszcze granica |
| jaka jest |
| | tg5x*cosx | |
14 gru 11:28
Jerzy:
| | sin2x | | 2sinxcosx | | 2sinx | |
Wskazówka: |
| = |
| = |
| |
| | tg5x*cosx | | tg5xcosx | | tg5x | |
14 gru 11:43
zxc: | | | | 2 | |
czyli lim |
| = |
| ponieważ cosx to 1? |
| | | | 5 | |
14 gru 11:51
zxc: a odnośnie mojego pierwszego przykładu to po tym pierwszym przejściu mogę wyciągnąć x przed
nawias, żeby nie rozbijać tego na osobne działania?
14 gru 11:54
Jerzy:
Tak, wyłącz przed nawias i skróć.
14 gru 11:57
zxc: super teraz rozumiem

a tenosttni przykład z tg jest dobrze?
14 gru 12:02
Jerzy:
Wynik dobry, ale też należałoby wcześniej skrócić przez x.
14 gru 12:22
zxc: | | 2x | | 2 | |
czlisinus dazy do 1, tg dazy do 1, cosx to 1 a |
| = |
| bo skracamy przez x? |
| | 5x | | 5 | |
14 gru 12:34
Jerzy:
Tak.
14 gru 12:38
zxc: | | 2x | |
a czy jak będę to sobie rozpisywać to przd tym |
| napisać jeszcze lim czy już nie? |
| | 5x | |
14 gru 12:45
Jerzy:
Po ostatnim zapisie lim , x musi już być krócone.
14 gru 12:50
zxc: czyli póki są x piszemy lim, jak się x pozbywamy to lim też
14 gru 12:52
Jerzy:
| | sin2x | | sin2x | | 3x | | 2x | |
limx→0 |
| = lim |
| * |
| * |
| = |
| | sin3x | | 2x | | sin3x | | 3x | |
| | sin2x | | 3x | | 2 | | 2 | | 2 | |
= lim |
| * |
| * |
| = [1*1* |
| ] = |
| |
| | 2x | | sin3x | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2x | |
( w ostatnim zapisie po lim już nie ma ilorazu |
| ) |
| | 3x | |
14 gru 12:56
zxc: okej dziękuje ci bardzo
14 gru 12:58