całka nieoznazona
wera: Hej
Jak obliczyć taką całkę:
13 gru 23:54
wmboczek: Δ<0 rozdzielamy na 2 całki
∫f'(x)/f(x)dx → ln|f(x)|
∫c/f(x)dx → arctg(...)
14 gru 08:45
piotr: | | 1 | | 4x+3 | | 1 | | 16 | | 11 | |
∫ |
| ( |
| − |
| |
| |
| ) dx = |
| | 4 | | 2x2+3x+5 | | 2 | | 31 | | | |
| | 1 | | 11 | | 4x+3 | |
= |
| ln|2x2+3x+5|− |
| arctg( |
| ) + C |
| | 4 | | 2√31 | | √31 | |
14 gru 08:57
wera: ojej co tu się stało
14 gru 10:17
wera: dziękuję za odpowiedzi
ciężkie te całki
14 gru 10:17
Jerzy:
W żargonie studenckim mówi się: całka została "rozwalona" , a tak poważnie,to została
| | f'(x) | |
rozdzielona na dwie. Pierwszą do postaci: ∫ |
| dx = ln|f(x)| + C oraz drugą, |
| | f(x) | |
którą przekształca się do postaci całki typu arctg.
14 gru 10:22
wera: Dziękuję panie Jerzy, to mniej więcej rozumiem
| | 4x +3 | |
Tylko nie wiem jak dojść do takich ułamków typu |
| albo te 11 przez 1 + |
| | 2x2 + 3x +5 | |
4x+3/
√31
Próbowałam coś tam rozbijać, nic nie wyszło a już na pewno nie wiem jak otrzymać coś takiego
14 gru 10:28
Jerzy:
| | 1 | | 11 | |
Zauważ,że: x − 2 = |
| *(4x + 3) − |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 4x + 3 | | 11 | | 1 | |
czyli: .... = |
| ∫ |
| dx − |
| ∫ |
| dx |
| | 4 | | x2 + 3x +5 | | 4 | | x2 + 3x + 5 | |
14 gru 10:54
Jerzy:
Oczywiście w mianownikach : 2x2 + 3x + 5
14 gru 10:56