dziedzinaa
qwerty: Wyznacz dziedzine funkcji:
f(x)=√4−x*√x+1
Wyznacz najpierw dziedzine z nawiasów czy pomnozyc i potem dziedzine?
13 gru 23:31
qwerty: Czy to i to i wyznaczam wspólne rozwiązania?
13 gru 23:36
gaba: f(x)=√4−x*√x+1 /:√
f(x)=4−x * x +1 / +x , −x
f(x)=5
13 gru 23:39
13 gru 23:41
matma:
4−x≥0 i x+1≥0
x∊<−1,4>
13 gru 23:41
matma:
lub tak
f(x)=√(4−x)*(x+1)
(4−x)(x+1)≥0
x∊<−1,4>
13 gru 23:42
matma:
gaba pisze głupoty !
13 gru 23:43
Hajtowy: To co jest pod pierwiastkiem
ZAWSZE ma być ≥ 0
13 gru 23:44
Kamil: chyba że jesteśmy w ciele liczb zespolonych
13 gru 23:47
qwerty: Poziom technikum, czyli nie trzeba wymnażać pierwiastków?
13 gru 23:49
qwerty: ok dzięki
13 gru 23:49