Pomocy
Piotrek00 : Wyznacz miejsca zerowe funkcji f:
| | (x2+4x+4)(x2−3) | |
a) f(x)= |
| |
| | √|x−1|−2 | |
13 gru 22:32
Piotrek00 : Proszę o pomoc
13 gru 22:40
Piotrek00 : Bardzo proszę 🙏
13 gru 22:42
iteRacj@:
ustal dziedziny, bez tego nie zaczniesz szukać miejsc zerowych
13 gru 22:48
Piotrek00 : W tym pierwszym dziedzina będzie <1;3>

?
13 gru 22:50
the foxi:
a)
|x−1|−2≠0
|x−1|≠2
x−1≠2 ⋁ x−1≠−2
x≠3 ⋁ x≠−1
wyznacz miejsca zerowe licznika pamiętając o powyższych założeniach
b)
x−2≠0
x≠2
√3x+2
√3=0
x=−2
13 gru 22:50
the foxi:
Ajajajaj bzdury nie patrz. o.o
13 gru 22:52
Piotrek00 : A pomożesz mi to zrobić całkowicie?
13 gru 22:53
Piotrek00 : Bardzo mi zależy żeby ktoś mi zrobił to zadanie
13 gru 22:55
iteRacj@: a/
|x−1|−2>0
|x−1|>2
x−1>2 lub x−1<−2
x>3 lub x<−1 i to jest dziedzina
teraz przyrównaj licznik do zera
(x2+4x+4)(x2−3)=0 i rozwiąż równanie
na koniec sprawdź, czy wyniki należą do dziedziny
13 gru 22:57
Piotrek00 : A w podpunkt b?
13 gru 22:59
iteRacj@: b/
szukanien dziedziny
x−2>0
x>2
D=(2,∞)
teraz przyrównaj licznik do zera
√3x+2√3=0 i rozwiąż to proste równanie
na koniec sprawdź, czy wyniki należą do dziedziny
13 gru 22:59
Piotrek00 : Dzięki wielkie
13 gru 23:00
iteRacj@: to dodam jeszcze że

a/ rozwiązania −2, −
√3
b/ brak rozwiazań
13 gru 23:12