Prawdopodobieństwo - rękawiczki
uczen123: Z szuflady, w której jest pięć par rękawiczek w różnych rozmiarach, wyjmujemy losowo pięć
rękawiczek. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) będą dwie pary
b) nie będzie żadnej pary
odpowiedzi do zadania:
a)5/21
b)8/63
Proszę o rozwiązanie zadania
Mila: a)
A− wśród wylosowanych 5 rękawiczek będą dwie pary
| | | | | |
|A|= | * | *2 losujemy 2 pary , następnie jedną parę z pozostałych |
| | | |
i wybieramy z niej jedną rękawiczkę
(lewą lub prawą)
b)
B− wśród wylosowanych nie będzie ani jednej pary
|B|=2
5=32
Z każdej pary wybieramy jedną rękawiczkę (lewą lub prawą)