oblicz całkę
Filip:

Oblicz całkę.
Kurcze nie wiem jak się za ten przykład zabrać pomoże ktoś
13 gru 22:00
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = // t = x−2 −> x = t+2 ; dt = dx // = ∫ |
| dx = |
| | √x(x−4) | | √(t−2)(t+2) | |
| | dt | | t | | x−2 | |
= ∫ |
| = arcsin |
| + C = arcsin |
| + C |
| | √t2−4 | | 2 | | 2 | |
13 gru 22:03
kochanus_niepospolitus:
warto zapamiętać to przejście
13 gru 22:04
Filip: SUPER DZIĘKI
13 gru 22:08
Filip: ale tam jest x(x−4) a po podstawieniu jest sam kwadratu różnicy zniknął x. Może tak być
13 gru 22:19
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | t | |
tak jest ... i masz później ∫ |
| dt = arcsin |
| |
| | √4 − t2 | | 2 | |
popełniłem dwa błędy które się 'zniosły'
13 gru 22:26
Filip: aha
13 gru 22:26
Filip:

Została mi ostatnia ale chyba najtrudniejsza bo w ogóle nie wiem jak się za nią zabrać
13 gru 22:39
Mariusz:
t=3+lnx
Co do pierwszej całki to warto zapamiętać następujące podstawienia
1. a>0
√ax2+bx+c=t−√ax
Wyznaczasz z podstawienia x jako funkcję zmiennej t
a następnie różniczkujesz stronami
W razie potrzeby wyznaczasz też z podstawienia pierwiastek
2. a<0
Tutaj możesz założyć że b2−4ac>0
i sprowadzić trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem do postaci iloczynowej
a następnie stosujesz podstawienie
√a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t
Wyznaczasz z podstawienia x jako funkcję zmiennej t
a następnie różniczkujesz stronami
W razie potrzeby wyznaczasz też z podstawienia pierwiastek
Chociaż powyższe dwa podstawienia wystarczą do sprowadzenia całki postaci
∫R(x,√ax2+bx+c)dx do funkcji wymiernej to
jednak istnieje jeszcze jedno podstawienie √ax2+bx+c=xt+√c c>0
które czasami może prowadzić do całki wymagającej mniej obliczeń
14 gru 19:52