matematykaszkolna.pl
oblicz całkę Filip: rysunekOblicz całkę. Kurcze nie wiem jak się za ten przykład zabrać pomoże ktoś
13 gru 22:00
kochanus_niepospolitus:
 1 1 

dx = // t = x−2 −> x = t+2 ; dt = dx // = ∫

dx =
 x(x−4) (t−2)(t+2) 
 dt t x−2 
= ∫

= arcsin

+ C = arcsin

+ C
 t2−4 2 2 
13 gru 22:03
kochanus_niepospolitus: warto zapamiętać to przejście
13 gru 22:04
Filip: SUPER DZIĘKI
13 gru 22:08
Filip: ale tam jest x(x−4) a po podstawieniu jest sam kwadratu różnicy zniknął x. Może tak być
13 gru 22:19
kochanus_niepospolitus:
 1 t 
tak jest ... i masz później ∫

dt = arcsin

4 − t2 2 
popełniłem dwa błędy które się 'zniosły' emotka
13 gru 22:26
Filip: aha
13 gru 22:26
Filip: rysunekZostała mi ostatnia ale chyba najtrudniejsza bo w ogóle nie wiem jak się za nią zabrać
13 gru 22:39
Mariusz: t=3+lnx Co do pierwszej całki to warto zapamiętać następujące podstawienia 1. a>0 ax2+bx+c=t−ax Wyznaczasz z podstawienia x jako funkcję zmiennej t a następnie różniczkujesz stronami W razie potrzeby wyznaczasz też z podstawienia pierwiastek 2. a<0 Tutaj możesz założyć że b2−4ac>0 i sprowadzić trójmian kwadratowy pod pierwiastkiem do postaci iloczynowej a następnie stosujesz podstawienie a(x−x1)(x−x2)=(x−x1)t Wyznaczasz z podstawienia x jako funkcję zmiennej t a następnie różniczkujesz stronami W razie potrzeby wyznaczasz też z podstawienia pierwiastek Chociaż powyższe dwa podstawienia wystarczą do sprowadzenia całki postaci ∫R(x,ax2+bx+c)dx do funkcji wymiernej to jednak istnieje jeszcze jedno podstawienie ax2+bx+c=xt+c c>0 które czasami może prowadzić do całki wymagającej mniej obliczeń
14 gru 19:52