ststystyka
Statystyka to zlo: powtarzamy niezaleznie pewnie ekperyment n razy. Prawdopodobienstwo sukcesu w pojedynczym
eksperymencie wynosi 0.02. Ile razy nalezy powtorzyc ekperyment(jaki musi byc n) aby
prawdopodobienstwo wystapienia chociaz jednego sukcesu wynosilo przynajmniej 0,5?
13 gru 21:58
kochanus_niepospolitus:
Wskazówka:
Rozkład Bernulliego i robisz z przeciwnego:
1 − P(X=0) ≥ 0.5
13 gru 21:59
Statystyka to zlo: a ile jest P(x = 0)
13 gru 22:04
kochanus_niepospolitus:
PODSTAW DO WZORU

Schemat Bernulliego −−− poziom liceum.
13 gru 22:08
kochanus_niepospolitus:
Albo na chłopski rozum ... P(X=0) oznacza, że ani razu nie będzie sukcesu ... czyli:
P(X=0) = (1−0.02)n (czyli n'razy mamy porażkę).
13 gru 22:09