ciągi
Fruu: Dwaj zapaleni turyści Bolek i Lolek wyruszyli w świat. Najpierw wyruszył Bolek, który pokonuje
każdego dnia 40 km. Po 6 dniach z tego samego miejsca , co Bolek, wyruszył Lolek, który
pierwszego dnia przebył 82km, a każdego następnego dnia o 4km mniej niż dnia poprzedniego. W
którym dniu i w jakiej odległości od miejsca marszu Lolek dogoni Bolka?
Bolek: an=240 + 40n
Lolek: an=82 + .....
Jakaś wskazówka?
2 lut 18:01
Fruu: .−
2 lut 22:00
fruu: Lolek: an=82−(n−1)4
a co dalej ?
3 lut 18:47
fruu: Dostalem wskazowke, iz nalezy przyrownac do siebie sumy. Jenakze wychodzi mi n na minusie.
Pomoze ktos?
4 lut 16:28
syberia: "Po 6 dnach Bolek ma za sobą 240 km. Każdy następny dzień wyraża się wzorem
an=240+40n
Z kolei Lolek wędruje licząc od 7 dnia wędrowania Bolka jego przemiarzanie wyraza sie wzorem
an=82+82−(n−1)4
W 16 dnu Lolek dogoni Bola i będzie to 640 kilometr od "startu". "
Mam to samo zadanie do rozwiązania i też mam z nim spory problem − takie rozw. znalazłam na
http://www.matematyka.pl/29087.htm
13 lut 16:39
syberia: O.K., już wiem, to będzie tak: Bolek − a1=40, an+1=40, an=40n + 240, S=240+40n.
Lolek − a1=82, an+1=an−4, an=86−4n, S=84n−2n2
I teraz to co mówiłeś − przyrównujesz sumy i masz dwa rozwiązania.
20 lut 19:20