matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice - reguła de L'Hopitala
Danusia:
Proszę o pomoc! Używając reguły de L'Hopitala mam obliczyć granice: 1) lim x→
∞
x
n
e
−x
1
2) lim x→0 (ctg
2
x−
)
x
2
13 gru 21:03
ford:
1)
x
n
x
n
*e
−x
=
e
x
x
n
∞
n*x
n−1
∞
lim x
n
*e
−x
= lim
= [
] = H = lim
= [
] = H = lim
e
x
∞
e
x
∞
n*(n−1)*x
n−2
∞
n*(n−1)*(n−2)*(n−3)*... * 3*2*1
= [
] = H = ... = lim
=
e
x
∞
e
x
n!
n!
lim
=
= 0
e
x
∞
13 gru 21:29