Prawdopodobieństwo
Ola: Losujemy 10 osób wśród 7 mężczyzn i 6 kobiet. Niech X oznacza liczbę mężczyzn wśród
wyslosowanych. Oblicz z Bernoulliego P(X>5)
13 gru 20:34
ford:
P(X>5) oznacza prawdopodobieństwo wylosowania więcej niż 5 mężczyzn
zdarzenia sprzyjające są dwa:
1) P(6m,4k) czyli wylosujemy 6m i 4k
2) P(7m,3k) wiadomo
więcej mężczyzn nie można wylosować
P(X>5) = P(6m,4k) + P(7m,3k)
a − liczba losowań a=10
b − liczba sukcesów b=6 lub b=7
sukces = wylosowanie mężczyzny, porażka = wylosowanie kobiety
| | 7 | |
p = |
| prawdopodobieństwo sukcesu (mamy 7 mężczyzn na 7+6=13 osób) |
| | 13 | |
| | | | 7 | | 7 | |
1) P(6m,4k) = | * ( |
| )6 * (1− |
| )10−6 policz sobie |
| | | 13 | | 13 | |
| | | | 7 | | 7 | |
2) P(7m,3k) = | * ( |
| )7 * (1− |
| )10−7 policz i dodaj |
| | | 13 | | 13 | |
13 gru 20:58
Ola: Czemu licząc prawdopodobieństwem klasycznym wychodzi inny wynik niż jak użyjemy Bernoulliego?
13 gru 21:14
ford:
Bernoulli − tutaj mężczyźni (i kobiety) są 'zwracani do puli' po każdym (z dziesięciu) losowań
13 gru 21:16
Stata_to_zło: A jak obliczyć tu jeszcze E(x)?
13 gru 21:22
Pytający:
Przecież tu schemat Bernoulliego nie ma sensu, prawdopodobieństwo wylosowania mężczyzny/kobiety
(sukcesu/porażki) nie jest stałe w kolejnych losowaniach. Przynajmniej tak rozumiem treść −
"losujemy 10 osób" ⇒ 10 osób, a nie np. jedna osoba wylosowana dziesięciokrotnie.
13 gru 21:30
ford:
no tak, masz rację
zatem można wylosować 8m, 9m i 10m
jedna osoba może być wylosowana wielokrotnie
zatem trzeba jeszcze rozpisać prawdopodobieństwa P(8m,2k), P(9m,1k), P(10m,0k)
13 gru 21:33
PW: Olu, żądanie liczenia tego za pomocą schematu Bernoullego jest niesensowne. Schemat
Bernoullego stosuje sie wtedy, gdy mamy serię doświadczeń powtarzanych w identycznych
warunkach.
Mogłoby tak być, gdybyśmy 10 razy powtarzali losowanie jednej kartki z tej samej puli 13 kartek
z numerami od 1 do 13. Wynik byłby 10−wyrazowym ciagiem (wyrazy mogłyby się powtarzać).
Dodatkowo uzyskane wyniki opisuje się nie szczegółowo, lecz traktując pewne liczby jako
"sukces", a pozostałe jako "porażkę" .
W tym zadaniu losujemy (tylko raz) 10 ludzi − wynik losowania to 10−elementowy podzbiór zbioru
13−elementowego. Elementy zbioru nie mogą sie potarzać − każdy wylosowany człowiek jest inny.
Tylko "klasyczna metoda".
13 gru 21:40
PW: Pytający, mówimy to samo (nie widziałem Twojej wypowiedzi).
13 gru 21:41