STATYSTYKA
nahh: Wykonano serię rzutów kostką−średnia liczba otrzymanych oczek jest równa 4.
Na diagramie przedstawiono, ile razy wypadły poszczególne liczby oczek,
ale pominięto informacje, ile razy wypadły 2 oraz 3 oczka−wiadomo, że wyrzucono je parzysta
liczbę razy. Ile rzutów wykonano podczas tej serii?
NA DIAGRAMIE:
jedynka była wyrzucona 4 razy
czwórka− raz
piątka− cztery razy
szóstka− sześć razy
13 gru 19:47
kochanus_niepospolitus:
x −−− liczba rzutów '2'
y −−− liczba rzutów '3'
15+x+y jest liczbą PARZYSTĄ
| 1*4 + 2*x + 3*y + 4*1 + 5*4 + 6*6 | |
| = 4 |
| 15+x+y | |
2x+3y + 64 = 60 + 4x + 4y
4 = 2x + y
więc mamy możliwości:
x = 2 i y = 0 (nie może być bo wtedy 15+2+0 = 17)
x = 1 i y = 2 (może być bo wtedy 15 + 1 + 2 = 18)
x = 0 i y = 4 (nie może być bo wtedy 15+0+4 = 19)
Więc odpowiedź brzmi
13 gru 19:55