ekstremum lokalne funkcji
Pat324: Słuchajcie mam problem z zadaniem z ekstremum lokalnym funkcji..
Mamy funkcje
Wiem, że teraz muszę obliczyć gradiet.
Wychodzi
f (x') = x+y
f (y')= x+y
2
Tak?
I później, żeby obliczyć hesjana
Wychodzi mi mega dziwnie..
f (x'x') =1
f(x'y')= 1
f(y'x')= 1
f (y'y') = 2y
I teraz nie rozumiem. Bo wiem, że muszę przyrównać do 0 itp. Ale później przy wyliczeniu
ekstremum mam w zeszycie wzór: że max jest gdy f(x'x') >0 a min gdy f(x'x')<0
Ale f(x'x') wyszlo mi 1 wiec jak mam to zrobić? czy coś ja źle obliczyłam ? czy źle podane jest
zadanie?
13 gru 19:36
Pat324: Bardzo prosze o odpowiedź, bo ja już nie wiem co robić
13 gru 19:38
'Leszek: Rozwiaz uklad rownan : x+y=0 i x+y2 =0 ⇒y= 0 lub y= 1 i x=0 lub x= −1
Czyli sa dwa punkty stacjonarne P1 ( 0,0) i P2 ( −1,1)
Teraz sprawdz hesjan .
13 gru 20:11
Pat324: Dziękuję
14 gru 00:24