Kombinatoryka
De4ThStr1ke: Cześć,
Mam problem z pewnym zadaniem z kombinatoryki, niestety nie wiem czy dokładnie pamiętam jego
treść.
Jeśli będziecie uważać, że jest niekompletne to przepraszam w takim razie!
Mianowicie, mam obliczyć prawdopodobieństwo P(A`) gdy P(A) / P(A`) = 1/4
Słownie: Prawdopodobieństwo A prime, przez (kreska ułamkowa) prawdopodobieństwo A równe jedna
(kreska ułamkowa) czwarta.
13 gru 19:16
kochanus_niepospolitus:
| P(A) | | 1 | |
| = |
| ⇔ 4P(A) = P(A') |
| P(A') | | 4 | |
Natomiast wiadomo, że: P(A) + P(A') = 1 (zastanów się dlaczego)
W takim razie: P(A) = 1 − P(A') i podstawiamy do tego co wyżej:
4(1−P(A')) = P(A')
4 = 5P(A')
| | 4 | | 1 | |
P(A') = |
| natomiast P(A) = |
| |
| | 5 | | 5 | |
13 gru 19:19
Pytający:
Słownie napisałeś odwrotnie niż wcześniej.

Po prostu podstaw P(A')=1−P(A), pamiętaj o założeniu 0≤P(A)≤1 i rozwiąż to równanie.
13 gru 19:19
De4ThStr1ke: Rozumiem, nie przypuszczałbym, że można to było wymnożyć na krzyż.
Dzięki wielkie. Kochanus i Pytający
Pytający − Faktycznie, sorki
13 gru 19:34